Moni haaveilee työsuhdeautosta, sillä sen avulla omaa autoa ei välttämättä tarvitse olla olemassa ollenkaan. Työsuhdeauto on etu, jonka työnantaja voi halutessaan antaa työntekijälle. Työsuhdeauton neuvotteleminen osaksi palkkaa on järkevää varsinkin silloin, jos autoa tarvitaan paljon. Vaikka omankin auton kohdalla korvataan kilometrit, kuluu oma auto siitäkin huolimatta jatkuvasti. Työsuhdeauton käyttäminen ei kuitenkaan ole aivan niin yksinkertaista kuin voisi kuvitella. Siihen liittyy paljon eri seikkoja, jotka on hyvä ottaa huomioon.
Työnantaja hankkii yleensä työsuhdeauton sellaisille työntekijöille, jotka tarvitsevat sellaista eniten. Koska auto on suuri kuluerä, käytetään työsuhdeauton hankkimiseen yleensä lainarahaa. Moni yrityslaina on kätevä tapa rahoittaa joko yhden tai useamman auton hankkiminen. Tämä säästää työnantajan aikaa, sillä yrityslainaa voi hakea helposti netistä ja päätöksenkin saa yleensä heti. Kun laina on maksettu tilille, voi työnantaja hankkia autot työntekijöiden käyttöön jo vaikka saman päivän aikana. Tällainen tehokkuus auttaa myös työntekijöitä tekemään työnsä paremmin.
Autoetu on luontoisetu
Autoetu kuuluu osaksi palkkaa ja se on luontoisetu. Jotkut harvat yritykset tarjoavat työntekijöilleen autoa palkan lisäksi. Jos tällaisen edun onnistuu saamaan, se kannattaa käyttää hyödyksi, sillä kyseessä on rahanarvoinen etu. Työsuhdeautoa voi käyttää sekä työmatkoihin että yksityisiin ajoihin. Auto on siis työntekijän koko perheen käytössä. Työpaikoilla on olemassa kahdenlaisia autoetuja. Toinen niistä käyttöetu ja toinen on vapaa autoetu.
Auton käyttöetu tarkoittaa sitä, että työntekijä joutuu itse kustantamaan auton käytöstä koituneet polttoainekustannukset, jotka koituvat yksityisajosta. Sen sijaan työajosta koituneet kustannukset hoidetaan työnantajan puolesta. Työnantaja hoitaa myös kaiken muun, kuten auton verot ja vakuutukset sekä mahdolliset korjauskustannukset.
Vapaa autoetu sen sijaan on kätevämpi työntekijän kannalta. Työntekijä ei joudu korvaamaan edes yksityisajoistansa koituvia ajoja, vaan työnantaja korvaa kaikki autosta koituneet kustannukset. Nämä kustannukset maksetaan yleensä samaan aikaan palkan kanssa. Tässäkin voi kuitenkin olla vaihtelua. Joskus työnantaja voi antaa työntekijän käyttöön yrityksen luottokortin, jolla maksetaan ajoista koituvat kustannukset.
Autoetu on osa palkkaa
Työntekijän kannattaa muistaa, että autoetu on osa palkkaa. Siitä joutuu siis maksamaan veroa. Verottaja laskee autoedun arvon auton vuosimallin ja merkin mukaan. Mitä hienompi auto on, sitä suuremmaksi autoetu arvioidaan. Autoedusta vähennetään verot samaan tapaan kuin palkastakin, joten todellisuudessa työntekijä saa vähemmän palkkaa autoedun hyödyntämisen jälkeen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kun käytössä on työsuhdeauto, ei työntekijä tarvitse välttämättä ollenkaan omaa autoa. Se säästää jo kuluissa, sillä oman auton käyttäminen ja huoltaminen maksaa myös paljon rahaa.