Säästä rahaa kilpailuttamalla asuntolaina ja osta sähköauto

Säästä rahaa kilpailuttamalla asuntolaina ja osta sähköauto

Sähköautot ovat olleet puheenaiheena jo jonkin aikaa. Ne jakavat ihmisten mielipiteet, sillä jo jotkut pitävät sähköautoja erityisen ympäristöystävällisinä ja edullisina. Toiset eivät taas näe niissä juurikaan etuja. Onkin siis syytä selvittää sitä, kannattaako sähköauton ostaminen ja milloin se mahdollisesti voi maksaa itsensä takaisin.

Sähköauton hinta

Sähköautot ovat kalliita. Tänä päivänä ei vielä löydy sähköautoja, joiden hintataso olisi yhtä matala kuin edullisimpien uusien autojen. Jos esimerkiksi uuden tavallisen auton saa jo hieman yli 10 000 eurolla, ei sähköautojen kanssa päästä lähellekään tällaisia euromääriä. Todennäköisesti sähköautoja varten tarvitsee siis autolainaa. Toisaalta tänä päivänä autolaina on yhtä tavallinen laina kuin asuntolaina on, joten auton ostaminen lainalla ei ole ollenkaan epätavallista. Lainojen kilpailuttaminen voi olla järkevää, kun auton ostaminen tulee ajankohtaiseksi. Tällöin omasta jo olemassa olevasta asuntolainasta voi maksaa hieman vähemmän, jolloin jää rahaa maksaa autolainaakin takaisin.

Koska sähköauton hinta kohoaa korkeammaksi kuin muiden autojen hinta, tulee miettiä tarkkaan, tuleeko sähköautolle niin paljon käyttöä, että se maksaisi itsensä takaisin. Jos autolla ei aja paljoa eikä autoon tarvitse sopia montakaan henkilöä, on silloin järkevintä harkita pienen sähköauton hankkimista. Kia ja Renault ovat tuoneet markkinoille pieniä sähköautoja, jotka on tarkoitettu kaupunkiajoon. Kia e-Soul ja Renault Zoe ovat sähköautojen mittapuulla edullisia.

Täyssähköauto vai hybridi?

Sähköautot jaetaan kahteen eri kategoriaan. Nämä ovat täyssähköauto ja hybridi. Käytännössä sähköautot kuitenkin käsittävät kaikki muutkin yhdistelmät, jotka käyttävät hyväkseen sähköä. Tällaisia voivat siis olla niin sanotut hybridit, jotka käyttävät sekä sähköä että bensiiniä. Hybridiauto eroaa siis merkittävästi siitä, millainen on täyssähköauto. Täyssähköautoa tulee ladata entistä useammin, sillä se kulkee ainoastaan sähköllä. Hybridi sen sijaan on turvallisempi siinä mielessä, että siitä löytyy myös bensatankki. Kun auton sähkö loppuu, se alkaa toimimaan bensiinillä.

Sähköautojen puolelta Suomesta löytyy tällä hetkellä henkilöautoja. Niitä on monessa eri kokoluokassa, mikä on erinomainen tieto kaikille sähköautosta haaveileville. Lähivuosina markkinoille voidaan odottaa tulevan kuitenkin myös lava-autoja, jotka toimivat sähköllä. Se lisäisikin sähköautojen myyntiä taatusti tulevaisuudessa.