Itseohjautuvista robottiautoista on puhuttu ja haaveiltu jo pitkään ja vaikka ne ensikuulemalta saattavatkin kuulostaa lähinnä tieteiselokuvien kalustolta, on niiden kehitys todellisuudessa varsin pitkällä myös todellisessa maailmassa.
Useilla johtavilla autovalmistajilla on automatisoituja autoja työn alla testi- ja kehitysvaiheissa ja voipa robottiauton bongata ajelemasta jo Suomessakin – joskaan ei vielä muun liikenteen seasta. Joissakin Yhdysvaltojen osavaltioissa robottiautojen testikäyttö on sallittu jo yleisillä teilläkin. Kaiken kaikkiaan automatisoiduilla autoilla on ajettu maailmalla jo yli miljoona testikilometriä eikä kummempia onnettomuuksia ole vielä tähän mennessä sattunut.
Robottiautot yleistyvät tulevaisuudessa myös Suomessa
Kansainvälinen tekniikan alan järjestö IEEE on arvioinut, että maailman kaikista ajoneuvoista jopa huimat 75 % olisi itseohjautuvia vuoteen 2040 mennessä. Suomessa robottiautojen on arvioitu tulevan sarjatuotantoon jo hyvinkin lähiaikoina: vuosien 2018–2020 välillä.
Singaporessa liikenteen seassa näkyy jo täysin automaattisia joukkoliikennevälineitä ja kuskittomien bussien odotetaan valtaavan alaa lähitulevaisuudessa myös Suomessa. Itseohjautuvat autot ja joukkoliikenne tuovat toimiessaan paitsi turvallisempaa liikkumista, myös merkittäviä säästöjä.
Tietokone on robottiauton aivot
Automaattinen robottiauto on täysin tietokoneen ohjaama. Tietokone päättää reitin valinnasta, jarrutuksista, ohituksista sekä ryhmittymisistä risteysalueilla antureiden keräämän tiedon perusteella. Anturit voivat olla esimerkiksi kameroita, mikrofoneja tai niin kutsuttuja lidar-sensoreita, jotka toimivat optisina tutkina. Kuskin korvaaminen tietokoneella saattaa epäilyttää, vaikka todellisuudessa ihminen on keskimäärin tietokoneen tekoälyä erehtyväisempi.