Auton ostajan opas

Auton ostajan opas

Myytävien autojen selailu on toiselle kuin karkkikaupassa vierailua, toiselle taas silkkaa hepreaa. Jos menopeli pitäisi löytää, mutta autokaupoilla käynti ei ole tuttua, prosessi saattaa tuntua arveluttavalta. Muutamaan pääasiaan on kuitenkin tärkeä kiinnittää huomiota autoa valitessa.

Tarkkuus palkitaan käytettyä autoa valitessa

Auton ostaminen käytettynä on houkutteleva vaihtoehto silloin, kun menopelin hankintaan ei tahdo syytää aivan tolkuttomia rahasummia. Käytetyn auton ostamiseen liittyy kuitenkin omat riskinsä , joten aivan ummikkona ei puuhaan kannata lähteä. Huolellinen valmistautuminen autokaupoille kannattaa ja jos oma osaaminen ei ole järin kummoisissa kantimissa, kannattaa mukaan pyytää autojen maailmasta paremmin perillä oleva seuralainen.

Ajokilometrit kertovat omaa tarinaansa

Varmimmat kaupat tekee, kun valitsee mahdollisemman vähän ajettuja kilometrejä nähneen auton. Kriittisenä rajana on perinteisesti pidetty 100 000 kilometriä, mutta tähän nyrkkisääntöön ei kannata luottaa täysin sokeasti: moni auto on korjausten tarpeessa jo paljon ennen maagista 100 000 kilometrin rajapyykkiä, kun taas toisissa kuusinumeroiset kilometrimäärät eivät ole vielä matka eivätkä mikään. Nykyautot ovat etenkin moottoreidensa puolesta kestävämpiä kuin ennen muinoin.

Huoltokirja ja rekisteriote ovat auton tärkeimmät dokumentit

Käytettyä autoa hankkiessa on ennen ostopäätöstä aina tutustuttava tarkoin auton huoltokirjaan sekä rekisteriotteeseen. Ensimmäisestä käy ilmi auton huoltohistoria, jonka tulisi olla hyvissä kantimissa: asialliset huoltovälit kertovat siitä, että edellinen omistaja on pitänyt autosta huolta. Rekisteriotteesta mahdollinen ostaja voi tarkistaa muun muassa auton käyttöönottoajankohdan sekä sen, että autoa myyvä henkilö on tosiaan kyseisen auton omistaja. Näitä papereita ei siis kannata jättää huomioitta.

Tarkistus ja koeajo antavat tärkeän ensivaikutelman

Auto on totta kai tarkistettava huolellisesti ennen ostopäätöksen tekemistä. Ulko- ja sisäpintojen huolellinen tarkistus sekä kunnollinen koeajo kertovat auton kunnosta paljon ja ajaessa huomiota kannattaakin kiinnittää erityisesti mahdollisiin ylimääräisiin ääniin sekä moottorin käyntiääneen. Auton voi halutessaan viedä kuntotarkastukseen vaikkapa katsastusasemalle, jos kunnosta haluaa puolueettoman ja varmasti asiantuntevan arvion.