Autot harrastuksena ja elämäntapana

Autot harrastuksena ja elämäntapana

Monille auto on arjessa tarpeellinen apuväline ja kulkuneuvo, toisille ennen kaikkea harrastus ja mielenkiinnon kohde. Autoharrastusta on olemassa monenlaista sorttia aina autourheilusta vanhojen autojen keräilyyn ja kunnostukseen sekä niin kutsuttuun tuningiin. Autojen maailma on harrastajalle miltei loputtomat mahdollisuudet tarjoava keidas, josta mieluisaa puuhaa löytyy moneen makuun.

Autourheilusta ei vauhtia puutu

Kaikista autoihin liittyvästä harrastetoiminnasta hurjapäisintä on varmasti autourheilu, joka pitää sisällään kaikenlaiset lajit, joissa kilpaillaan autoilla ajamisessa. Autourheilua harrastetaan kaikkialla maailmassa ja se on kiinnostanut ihmisiä aina siitä lähtien, kun itse autot ovat yleistyneet: 1800- ja 1900-lukujen taitteesta.

Autourheilulajeja on useita erilaisia ja niissä on kussakin omat periaatteensa ja sääntönsä. Moni autourheiluun hurahtanut on aloittanut harrastuksensa kartingin eli mikroautoilun parissa. Nuorten suosiman lajin voi hyvin aloittaa jo 6–7-vuotiaana ja se on omiaan tutustuttamaan uutta harrastajaa autourheilun kiehtovaan maailmaan.

Varttuneemman väen suosituimpia autourheilulajeja ovat ralli, rata-autoilu sekä myös englanninkielisellä drag racing -nimellään tunnettu kiihdytysurheilu. Autourheilua voi harrastaa myös esimerkiksi kestävyysajon, autosuunnistuksen sekä pienoisautoilun parissa.

Keräilyharrastus vie nopeasti mennessään

Autot voivat kiinnostaa myös ilman varsinaista vauhdin huumaa ja kenties turhankin jännittäviä tilanteita: keräily ja vanhojen autojen kunnostaminen tai vaikkapa uudempienkin menopelien laittaminen oman maun mukaisiksi kiehtovat monia autoharrastajia.

Joku kerää pienoismalleja, toinen vanhoja amerikanrautoja ja kolmas jos jonkinlaista romua ja osaa, joita hyödyntämällä pääsee vapauttamaan luovan puolensa kuorestaan. Keräilyharrastuksesta on autointoilijoiden keskuudessa olemassa monenlaista variaatioita, joista harvinaisemmat yllättävät erikoisuudellaan – vai miltä kuulostaisi esimerkiksi ruumisautojen keräily

Keräily on kiehtova harrastus, johon moni uppoutuu mielellään ja on valmis laittamaan suuriakin summia likoon kiinnostuksen kohdettaan rahoittaakseen. Autot ovat keräilykohteena kalliimmasta päästä, mutta harrastuksen palkitsevuus ja oman kokoelman kartuttaminen saavat autojen ystävät hullaantumaan keräilyn ja virittelyn maailmaan aina uudelleen ja uudelleen.

Vanhan vaalimista vai tuoreemman kaluston virittelyä?

Autojen parissa puuhastelevat ja niitä keräilevät harrastajat voi jakaa karkeasti kolmeen ryhmään autojen muuntelupyrkimysten perusteella: custom-autojen rakentajat, vanhojen tai uudempien autojen virittäjät ja muokkaajat sekä ne, joiden pyrkimys on pitää vanhat autot alkuperäisessä kunnossaan.

Osa harrastajista keskittyy nimenomaan jenkkiautojen parissa puuhasteluun niiden vuosimallista niinkään välittämättä, osalle taas tärkeintä on, että auto on ehtinyt kunnioitettavaan ikään tai edustaa jotakin tiettyä merkkiä. Niin sanotuille tuunaajille taas tärkeintä on auton suorituskyvyn ja usein myös ulkonäön parantaminen erilaisten muunteluiden avulla. Suomalaisten tuunaajien keskuudessa suosittuja merkkejä ovat muun muassa Honda, Nissan ja BMW, sillä näiden automerkkien osia saa Suomessa helpoiten käsiinsä.

Autojen kunnostaminen ja virittely vaatii kädentaitoja ja luovuutta, mikä varmasti omalta osaltaan vaikuttaa harrastuksen suureen suosioon. Oman menopelin parissa puuhastelu kaikessa rauhassa omaa mielikuvitusta ja asiantuntemusta käyttäen rentouttaa ainutlaatuisella tavalla.