Ympäri Suomen autolla

Ympäri Suomen autolla

Suomi on asukaslukuun suhteutettuna pinta-alaltaan suuri maa, jossa on paljon nähtävää ja koettavaa kaikkina vuodenaikoina. Lentomatkailun vähentäminen on monille perheille itseisarvo, ja automatkailu on myös huomattavasti joustavampaa lentämiseen verrattuna. Kotimaan matkailun suosio on kasvussa, ja siihen on toki syynsä: maastamme löytyy runsain määrin mahtavia maisemia ja kohteita, joissa voi viettää upeita lomapäiviä mihin vuodenaikaan tahansa. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä siihen, miten voit tutustua Suomeen helposti autolla.

Miksi auto?

Henkilöautoa ei arkisessa liikkumisessa pidetä kovinkaan ympäristöystävällisenä menopelinä, mutta käytännössä Suomen kaltaisessa harvaan asutussa maassa monilla alueilla auto on välttämättömyys. Auton valinnalla voi kuitenkin vaikuttaa hyvin paljon siihen, kuinka ekologinen menopeli sinulla on allasi.

Matkaillessa auton avulla on helppo tutustua myös niihin kohteisiin, jotka eivät sijaitse pääväylien ja rautateiden varrella. Autolla liikkuessa olet vapaa myös aikataulujen suhteen, ja voit siirtyä paikasta toiseen vaikka varhain aamulla tai myöhään yöllä. Suomessa on verrattain hyvä julkisen liikenteen verkosto, mutta esimerkiksi Keski-Suomessa raiteilla liikkuminen on mahdotonta, ja siellä ainoa vaihtoehto liikkumiseen onkin bussi tai henkilöauto.

Erityisesti perheissä matkatavaroita kertyy paljon. Kun lomamatkailet autolla, sinun ei tarvitse saada mahtumaan matkatavaroita yhteen matkalaukkuun. Erityisesti lentomatkustuksessa on paljon tarkkoja sääntöjä, jotka rajoittavat matkatavaroiden pakkaamista. Autolla matkatessasi voit täyttää takakontin vaikka tavara kerrallaan eikä sinun tarvitse miettiä, saatko kannettua kaikki matkatavarasi paikasta toiseen yhdessä laukussa.

Sopivan auton valinta

Auton valintaan vaikuttaa tietysti ensinnäkin se, millaisella kokoonpanolla olet reissuun lähdössä. Jos matkustat yksin, pienempi ja kompaktimpi auto riittää sinulle mainiosti. Jos taas matkustat isommassa porukassa tai perheen kanssa, tarvitset todennäköisesti enemmän säilytystilaa mukaan otettaville matkatavaroille. Jos kyseessä on talvilomamatka, haluat ehkä mukaan myös sukset tai muita talviurheiluvälineitä. Tällöin on tärkeää, että autoon voi lisätä kuljetuslaatikon katolle. Ennen lomamatkaa mieti siis tarkasti, millaisen auton tarvitset, ja valitse auto varusteineen tarpeidesi ja toiveidesi perusteella.

Reittisuunnitelmat ja budjetti

Suomen tieverkosto on laaja ja melko hyväkuntoinen. Toki huonokuntoisempiakin tieosuuksia löytyy, mutta harvassa ovat tieosuudet, joissa ei voisi vaikeissakaan olosuhteissa ajaa. Talviaikaan teiden kunnosta huolehditaan prioriteettijärjestyksessä, joten huonolla ajokelillä kannattaa pysyä pääväylillä. Lumimäärä saattaa haitata etenemistä pienemmillä tieosuuksilla, joten säävaraus kannattaa pitää mielessä teillä liikkuessa talviaikana.

Lomamatka on todennäköisesti onnistunein silloin, kun kaikki matkalle lähtevät on otettu mukaan matkan suunnitteluun. Kun jokainen saa lomalla toteuttaa omia haaveitaan, on matka varmasti onnistunut. Aivan ensimmäisenä ei ehkä kuitenkaan kannata ottaa tavoitteeksi Suomen kaukaisimpia kolkkia ja syrjäisimpiä alueita, vaan katsoa, löytyisikö oman kotikaupungin lähistöltä mielenkiintoisia matkakohteita. Eläinpuistoja, leirintäalueita ja huvipuistoja on ympäri Suomen, ja toisinaan pienemmillä kohteilla on jopa mielenkiintoisempaa tarjottavaa kuin suurilla.

Majoitukseen voi upottaa lähes miten paljon rahaa tahansa, joten erityisesti kesäaikaan kannattaa harkita majoittumista leirintäalueella mökissä tai teltassa. Hotellimajoitus on aina todennäköisesti hinnakkain vaihtoehto, mutta huolellisella suunnittelulla ja tarjousten hyödyntämisellä majoituksen hintaa on mahdollista kohtuullistaa.

Budjetin laatiminen kannattaa, vaikka lomareissu ei olisikaan pitkä. Kuten majoituksessakin, myös ruokakuluissa voi joko säästää tai tuhlata oman valinnan mukaan. Kun majapaikat ja ruokailun tavat ja paikat on suunniteltu etukäteen, on myös todennäköisesti tiedossa, kuinka paljon matkalla on käytettävissä huvituksiin ja muihin aktiviteetteihin. Omaa budjettia ei kannata ajaa liian ahtaalle lomamatkailun vuoksi eikä luottokorttien luottorajoja koskaan käyttää täyteen. Lisärahoitusta on mahdollista saada, ja esimerkiksi Tessin.fi tarjoaa rahoitusvaihtoehtoja monenlaisiin elämän projekteihin.