Automatkasta saa enemmän irti valmistautumalla

Automatkasta saa enemmän irti valmistautumalla

Kesälomamatkoja tehdään yhä paljon henkilöautolla. Mökkimatkojen, kesäteatterireissujen ja lähialuepyrähdysten lisäksi monet suuntaavat yhä autonsa kanssa kauemmaksikin, jopa ulkomaille asti. Tästä kirjoituksesta bongaat parhaat vinkit siihen, kuinka pidempään kesälomamatkaan autolla kannattaa valmistautua – ja mitä ulkomailla autoillessa on hyvä ottaa huomioon. Automatkoja tekevien suomalaisturistien suosikkikohteita ovat usein naapurimaat ja lähialueet: Norja, Ruotsi, Viro, Latvia ja Liettua. Saksa ja Italia ovat suosittuja kesän automatkakohteita kauempana Manner-Euroopassa. Automatkoihin mieltyneitä kiehtoo usein se, että reitit voi suunnitella itse ja näin vältellä esimerkiksi pahimpia turistirysiä. On suositeltavaa, että autolla tehtävään ulkomaanmatkaan valmistaudutaan huolella hyvissä ajoin. Huomioita saattaa joutua kiinnittämään esimerkiksi auton painoon ja tietulleihin.

Ulkomaille autolla: mitä ennen lähtöä?

automatka alkaa huolellisesta suun­nit­te­lus­ta jo kotona, kuten ESS:n automatkoja käsittelevässä uutisessa todetaan. Valmistautumalla hyvin voi välttää monta mutkaa matkassa, vaikka kohti auringonlaskua huristelu ilman suunnitelmaa kiehtoisikin. On tärkeää huolehtia perusasioista. Mukaan tuleva auto on tarkastettu pitkille matkoille soveltuvaksi, ja kuskeja on hyvä olla vähintään kaksi vaihtoja varten. Ajoreitit on hyvä suunnitella etukäteen, mutta sen lisäksi mukaan on otettava laadukkaita karttoja tai navigaattori. Ainakin kuskeilla tulisi olla matkassa ajokortit ja ajantasaiset henkilöpaperit. Henkilöpapereita saatetaan kysellä myös muilta matkustajilta pysäytysten, rajanylitysten tai tietullien suorittamisen yhteydessä. Aina matkustaessa on järkevää tehdä taustatutkimusta matkakohteesta. Automatkalle lähdettäessä tämä on erityisen tärkeää, koska todennäköisesti joudut tekemisiin paljon paikallisten kanssa, ja monet asiat tehdään toisella tavalla kuin kotona. Euroopassa saattaa olla esimerkiksi toisenlaisia liikennesääntöjä ja tietulleja, jotka tulee maksaa etukäteen. Valmistaudu siis kunnolla!

Terve järki auttaa pitkälle kesän automatkoilla

Koska automatka ei ole pakettimatka, tulet olemaan paljon tekemisissä paikallisten kanssa. Suurin osa ihmisistä on kunniallisia, mutta pahaa-aavistamaton automatkailija voi toki joutua huijausyritysten kohteeksi. Tähän mahdollisuuteen ei tule suhtautua kauhistuneena, koska maalaisjärkeä käyttämällä voit välttää monta harmia. Terve varovaisuus on välillä paikallaan. Niin kuin kodin ulko ovi kannattaa lukita huolella ennen reissuun lähtöä, myös auton ovet on hyvä pitää lukittuna hitaassa ajossa tai ruuhkissa seistessä. Yllättäen ja paikalliseen kulttuuriin sopimattoman innokkaasti paikalle ilmaantuvat auttajat ja palveluksien tarjoajat kannattaa lähettää ystävällisen määrätietoisesti tiehensä. Autoa ei kannata myöskään päästää silmistään, ellei sitä ole pysäköity turvallisesti majapaikan lähistölle. Autoon ei luonnollisesti tulisi myöskään jättää säilöön minkäänlaisia arvotavaroita. Kesäloma autoillen voi tarjota unohtumattomia elämyksiä ja hienoja maisemia. Pääset suunnittelemaan reittisi itse ja etenemään omaan tahtiisi paikkoihin, jonne pakettimatkailija ei eksy. Huristelisitko sinäkin siis Eurooppaan?