Kohti ekologisempaa autoilua

Kohti ekologisempaa autoilua

Autoilua pidetään yleisesti varsin epäekologisena tapana matkustaa paikasta toiseen ja ihmisiä kannustetaankin monessa eri käänteessä ja monelta eri taholta välttämään turhaa yksityisautoilua. Joukkoliikenteen käyttö, pyöräily ja kävely takaavat totta kai maltillisemman hiilijalanjäljen, mutta autoilun päästöihinkin on mahdollista vaikuttaa.

Ekologisempi tarkoittaa usein myös edullisempaa

Autolla ajamisesta voi tehdä ympäristöystävällisempää monella eri tavalla. Yksi tärkeimmistä tekijöistä on sellaisen ajotavan omaksuminen, joka kuluttaa polttoainetta mahdollisimman vähän. Taloudellinen ajotapa auttaa paitsi ympäristöä, myös kuskin kukkaroa.

Kiihdyttely ja jarruttelu syövät polttoainetta huomattavasti reippaammin kuin tasainen ajaminen, joten järkevä kuski välttelee töksähtelevää ajotyyliä viimeiseen asti. Tasaisella vauhdilla ajaminen on epäilemättä myös miellyttävämmän tuntuista niin ratissa istuvalle itselleen kun mahdollisille kyytiläisillekin.

Polttoaineen kulutusta kannattaa miettiä oman ajotyylin lisäksi myös autoa valitessa. Nykyaikaiset autot kuluttavat polttoainetta tavallisesti varsin maltillisesti, mutta vertailua kulutuksessa kannattaa tehdä eri merkkien ja mallien välillä.

Ekoauto kuluttaa perinteistä vähemmän

Hiilidioksidia runsain määrin päästeleville bensa- ja dieselautoille on tätä nykyä olemassa useampikin ekologisempi vaihtoehto. Sähköautot kehittyvät jatkuvasti ja yhdellä latauskerran voimin pääsee ajamaan aina vain pidempiä ja pidempiä matkoja. Etanoliautot ja maakaasuautot vähentävät niin ikään päästöjä merkittävästi. Hybridiauto puolestaan yhdistää kahden eri moottorin parhaat puolet ja on perinteisestä bensiini- tai dieselautoa ekologisempi, mutta kuitenkin arjessa vaivatta toimiva vaihtoehto.